top of page
Zoeken

De innige industriële band tussen Weesp en Amsterdam

Weesp telt twee bedrijven die het predikaat Koninklijk mogen dragen: Smit & Zoon en Moorman Karton. Twee bedrijven die hun oorsprong vinden in Amsterdam. Eeuwenlang

Het is zeker niet de enige industriële connectie tussen beide steden. Op het gebied van nijverheid en handel onderhouden Weesp en Amsterdam al jaren, nee al eeuwen een innige band.


Stadswapens

Kijk maar eens in de moderne entree van het Intell Hotel aan de Nieuwezijds Kolk in Amsterdam. Daar is een gevelsteen bewaard gebleven met de stadswapens van Weesp en Amsterdam gebroederlijk naast elkaar. De Drie Sterren

Dat zit zo: op de plek van het hotel stond vroeger een oud pandje waarin in de 17e eeuw het Amsterdamse filiaal was gevestigd van de grote Weesper brouwerij De Drie Sterren en de Halve Maan. (De firmanaam is in verschillende varianten in de geschiedenisboeken en op gevelstenen terecht gekomen.) 


VOC

In Weesp stond deze brouwerij aan de Hoogstraat, ter hoogte van de hoek met de Slijkstraat. Daar stonden meer brouwerijen in deze eerste tijd van Weesper industriële glorie. Amsterdam was een belangrijke afzetmarkt. Dat gold ook voor de jeneverstokers, die aan de VOC een goede klant hadden.


Van Houten

In 1850 besloot de in Amsterdam begonnen cacaofabriek Van Houten te verhuizen naar Weesp. Dat had grote gevolgen voor ons stadje. Van Houten groeide uit tot een wereldwijd bekende cacaoproducent die Weesp op de kaart zette. Van Amsterdam naar Weesp

In de kielzog van Van Houten waren er meer Amsterdamse bedrijven die hun vleugels in Weesp uitsloegen. Kijken we naar het huidige bedrijventerrein van Weesp, dan zien we tientallen bedrijven die hun oorsprong vinden in Amsterdam. 


Magazine

In het magazine De Stad Weesp (dat in maart 2022 verschijnt) lees je meer over de innige industriële band tussen Weesp en Amsterdam.


Comments


bottom of page