top of page
3e8b8471-d114-4e91-8ee7-5f005e15a11e.jpeg

Wandelen

De Weesper week balk groen.png
Route 1: Rondje Weesp

Deze route is verwerkt in een folder die je hier kunt downloaden:

> Route 1: rondje Weesp

De Weesper week balk groen.png
Wandelroutes

Wandelen is heerlijk, ook als de zon niet schijnt. Weesp is bij uitstek geschikt om wandelend te ontdekken. De binnenstad nodigt uit de prachtige monumenten te bewonderen. Of beleef de prachtige natuur en de gezellige dorpen rondom Weesp.

Ontdek Weesp

Binnen de Vesting ligt de oude binnenstad, die vol staat met monumenten. Er zijn twee wandelroutes die je in een uur tot 1,5 uur de meeste bijzonder plekken van Weesp laten zien. In beide routes worden de verschillende huizen en haar historie beschreven.

foto fort uitermeer 2.jpeg
Wandelroutes in de buurt van Weesp

Vind hier een selectie van de meeste populaire wandelroutes in de buurt van Weesp.

 

Rondje Weesp – Nigtevecht [18 km]

Aetsveldroute [12 km]

Muiden-Weesp [14,3 km]

Rondje Weesp-Vecht [12,5 km]

Vogeltrekpad [17,2 km]

De Weesper week balk groen.png
Route 2: Verken de vesting

Deze route tref je hieronder aan en kan worden uitgeprint.

Langs de Hoogstraat

We beginnen deze wandeling op de Sluisbrug op de hoek Hoogstraat Herengracht. Loop langs de Hoogstraat in de richting van de witte Vechtbrug, maar steek hem niet over. Geniet van het water, maar ook van de statige huizen.

Roozenboom

Aan het einde van de Hoogstraat bereik je de Roozenboom, één van de vier schansen. Rondom heb je mooi uitzicht over jachthaven 'de Vecht' en de molens. Aan de overkant zie je schans de Nieuwe Agtkant.

langsdehoogstraat.jpeg

Draaierschans

Volg het wandelpad hoog boven het water. Aan de overkant zie je de houten huizen van de ‘vuurlinie’. Steek na het verlaten van de schans de weg over en ga de volgende schans op: dit is de Draaierschans. Ook hier kun je genieten van een fraai uitzicht over het water. Deze uitloper van de Vecht heet ‘de Vest’.

draaierschans.jpeg

Van Houtenkerk

Als je het wandelpad afloopt, ga je onderaan rechtsaf door de witte hekjes. Je komt nu in de Wilhelminastraat, één van de gezelligste straten van Weesp. Op de Achtergracht sla je linksaf, op de Breedstraat (Hema) rechtsaf richting het stadhuis. Op de Pleinbrug geniet je van het levendige stadsleven rond de Oudegracht. Rechts zie je de Van Houtenkerk (1905), waar vaak boekenmarkten zijn.

vanhoutenkerk.jpeg

Stadhuis

Over de brug kom je bij het stadhuis, in 1776 voltooid en betaald uit de opbrengsten van de bier- en jeneverstokerij uit die tijd. Links naast het balkon is de burgemeesterkamer. In het stadhuis is ook het Gemeentemuseum met het Weesper porselein.

Stadhuis.jpeg

Grote Kerk

Met het stadhuis aan uw rechterhand zie je verderop in de Nieuwstraat de Grote of Sint Laurenskerk uit 1462, één van de oudste bouwwerken van de stad. In de kerk staat een Bätzorgel uit 1823. Het stiltecentrum in de kerk is elke dag geopend. Hoog uit de toren klinkt elk kwartier het Hemony-carillon.

grotekerk.jpeg

Synagoge

Vervolg uw weg door de Nieuwstraat. Je komt nu in het winkelgebied. Aan het pleintje bij de Slijkstraat zie je rechts een gebouw met drie spitsbogige vensters. Dit is de Weesper synagoge, die in 1996 in ere is hersteld.

synagoge.jpeg

Laurentiuskerk

Enkele meters verder kom je in de Slijkstraat. Steek rechtdoor via de Achteromdwarsstraat door naar het water. Je staat op de kade van ‘de Kom van Weesp’. De kerk aan de overkant is de Laurentiuskerk uit 1876, waar ‘s zomers vaak orgelconcerten zijn.

laurentiuskerk.jpeg

Sluis

Als je rechtsaf de kade volgt, kom je bij de sluis. De sluis diende om de polders in het Amstelland te beschermen tegen zout water uit de Zuiderzee. Nu geniet de sluis van zijn oude dag.Voor je zie je de Sluisbrug, als je je omdraait zie je verderop de Zwaantjesbrug.

sluis.jpeg

Fort Ossenmarkt

Met de Sluisbrug in uw rug kijk je de Hoogstraat weer in (de plek waar we begonnen).Toch is dit nog niet het einde van de wandeling. Dit keer ga je wél de witte ophaalbrug over. Je komt nu bij Fort Ossenmarkt. Dit ronde bakstenen torenfort uit 1861 werd in 1892 opgenomen in de Stelling van Amsterdam.

fortossenmarkt.jpeg

Nieuwe Agtkant

In het voetpad langs het fort ligt een soort brug.Vlak daarna kun je rechts de weg oversteken en de schans oplopen. Dit is de Nieuwe Agtkant, de schans die je eerder vanaf de overkant hebt bewonderd. Hier heb je het mooiste uitzicht over de Vecht en de twee molens: rechts De Vriendschap (1900), daarachter d’Eendragt (1691).

nieuweagtkant.jpeg

Bakkerschans / Theetuin

Loop dezelfde weg weer terug naar het fort. Beneden aangekomen steek je recht over, achter het fort langs. Hier kom je in de Theetuin, een modeltuin met tuinwinkel. Je kunt er wandelen over de Bakkerschans, de laatste van de vier vestingwerken.

Theetuin.jpeg

Terras aan de Vecht

Na het bezoek aan de Theetuin loop je langs het fort weer terug naar de Hoogstraat. De hoogste tijd voor een terrasje, vind je niet? Het dichtstbijzijnde is links, vóórdat je terug de witte brug op gaat.

Vecht.jpeg
bottom of page