Weesper specialiteiten
Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag de stad Amsterdam van bier en bevoorraadde de VOC-schepen die de grote wereldzeeën bevaarden. Het bier was tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zo luidt het oudst bekende gedicht over Weesp:
Deez’ stad draagt roem op smaak’lijk bier,
En eene scheikunst, die de krachten
Behendig uit het koren haalt:
Een morgendrank, daar veel’ naar trachten.
Bezoek de Wispe Brouwerij
In 1920 sloot de laatste brouwerij haar deuren. Precies 100 jaar later openende het Weesper biermerk Wispe de deuren van haar eigen brouwerij. In een periode van 5 jaar verbouwden zij de Sint-Laurentiuskerk tot een brouwerij, proeflokaal, distilleerderij en bierwinkel. In de voormalige kerk aan de Herengracht kan jaarlijks 250.000 liter bier worden gebrouwen. Op deze bijzondere plek kun je, met zicht op de koperen ketels en stalen lagertanks, eten en genieten van diverse mooie bieren. Later zullen er ook rondleidingen door de brouwerij worden gegeven. Bekijk hiervoor de website www.wispe.nl.
De Wispe brouwerij
Wispe bier
Zeker 130 jaar is er geen jenever meer gestookt volgens oud Weesper recept. Gestookt met de allerbeste producten die deels uit de molen De Vriendschap komen, is het de terugkeer van een stukje Weesper trots. Een onderscheidende drank die vroeger aan boord van de VOC-schepen werd gedronken. Een verhaal dat zo mooi en romantisch is, dat het verteld moet worden.
Het stoken van sterkedrank bracht destijds nogal wat stank met zich mee, vandaar dat in de zeventiende eeuw het Amsterdamse stadsbestuur besloot deze stokerijen uit de binnenstad te weren. Veel van deze bedrijven weken vervolgens uit naar het nabijgelegen Weesp, dat hierdoor een ware jeneverstad werd.
WeesperNieuws journalist en molenaar Christian Pfeiffer haalde het recept in 2014 uit het archief en wist het, na heel veel pogingen, in 2015 na te maken. Volgens de oude methode. Daarbij worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt op basis van graan en ook nog zoveel mogelijk uit Weesp.
Een deel komt van molen De Vriendschap waar Christian zelf de molenaar is. En zo werd een droom werkelijkheid: het terugbrengen van de jenever naar Weesp.
Weespermoppenlikeur
Na de Weesper jenever is er nu ook Weespermoppenlikeur van Anker. De eerste in zijn soort. "Deze likeur vertelt het verhaal van Weesp weer een stapje meer. Want Weesp staat niet alleen bekend om zijn jenever, maar natuurlijk ook vanwege zijn heerlijke moppen." Het ontwikkelen van de juiste smaak viel nog niet mee. Het moeilijkste was om de essence van bittere amandel te treffen. Maar het is Christian gelukt.
Anker jenever
Weespermoppenlikeur van Anker