top of page
Zoeken

Amsterdam zit al in onze genen (en in onze oren)

Nu we fuseren met Amsterdam, gaat het veel over hoe Weesp zijn identiteit kan behouden. Het aardige is dat Amsterdam ook deel uitmaakt van de Weesper identiteit.‘Made in Amsterdam’

Want Amsterdam zit al eeuwen in de genen van Weesp. En in onze oren: het carillon van de Grote Kerk is ‘made in Amsterdam’. Hoog boven de stad hangen de welklinkende klokken van Hemony,


Beroemdste klokkenbouwers

Dat carillon werd in 1671 door de bekende klokkenbouwer Pierre (Pieter) Hemony gebouwd, maar kwam pas in 1676 naar Weesp. De broers François en Pierre Hemony waren de grootste en beroemdste klokkengieters die Nederland en België hebben gekend. Hun gieterij was gevestigd in een nog steeds bestaand pand aan het Molenpad in Amsterdam bij de Leidsegracht.


Paleis op de Dam

Enkhuizen heeft twee Hemony carillons: in de Drommedaris en de Zuiderkerk. Maar Amsterdam spant de kroon. Daar hangen ze in de torens van de Oude Kerk, Zuiderkerk, Westerkerk, de Munttoren en in de toren van het Paleis op de Dam. En straks kan daar het Weesper carillon bijgeteld worden.


Magazine

Amsterdam en Weesp hebben meer gemeen dan je zou verwachten. Ook de sluis, de vesting en de synagoge in Weesp hebben duidelijke dwarsverbanden met Amsterdam. Hoe dat zit, lees je in het magazine De Stad Weesp, dat in maart 2022 verschijnt.


Commenti


bottom of page